Strikken maken met imitatie leer

Hoe maak je een haarstrik met PU leer?

Zelf haarstrikken maken is heel leuk om te doen met imitatieleer. Je vindt hier de tutorial met uitgebreide werkbeschrijving. Om ze te maken met imitatie leer lapjes kun je een strikken mal gebruiken. Deze kun je uitprinten op dik papier (bijvoorbeeld 250grams). Knip het patroon uit en teken het over op het lapje. Knip de onderdelen van de strik uit en lijm ze op elkaar met Gutermann textiellijm of met een lijmpistool.

Maak zelf haarstrikken in jouw eigen favoriete kleuren!

Omdat er veel verschillende patroontjes en ontzettend veel verschillende soorten lapjes zijn kun je eindeloos veel combinaties maken! Je kunt bijvoorbeeld een strik maken in 1 kleur maar met verschillende materialen (effen/glitters) of je kunt een mooie haarstrik in elkaar zetten voor kerst of oud&nieuw. Word je al ongeduldig, wil je snel beginnen? Lees onze uitgebreide tutorial hieronder.

Haarstrikken maken van imitatieleer tutorial
Wat heb je nodig?
- Strikken mal naar keuze
  (in deze tutorial gebruiken we model 1 - 10cm)
- Printer en stevig papier (250 grams bijv.)
- Papierschaar en een stofschaar
- Gutermann textiellijm of een lijmpistool
  (liefst met goede patronen zoals Bison)
- Imitatieleren lapjes
- knijper

Haarstrikken maken van imitatieleer tutorial
Download de mal en print het uit op stevig papier. Minimaal 250 grams papier raden wij aan, dikker mag ook als jouw printer het aan kan. Je kunt dit gewoon printen met een inkjetprinter of deskjetprinter. Knip met de papierschaar het patroon zo netjes mogelijk uit. Gebruik je stofschaar echt alleen voor stof en voor het leer, en je papierschaar voor het papier. Je hoeft niet speciaal dure scharen te kopen (het welbekende scharensetje van IKEA voldoet prima) als je maar niet bijvoorbeeld papier knipt met je stofschaar, anders wordt je stofschaar bot. In het begin merk je hier waarschijnlijk niets van, maar het knippen gaat op den duur moeizamer en dat is niet fijn.

Haarstrikken maken van imitatieleer tutorial
Als je alle onderdelen hebt uitgeknipt, denk dan even goed na welk onderdeel je uit welk materiaal wilt gaan knippen. Je kunt natuurlijk 1 soort lapje gebruiken voor een rustige klassieke strik, maar ieder onderdeel in een andere tint of van ander materiaal kan natuurlijk ook. Het is maar net wat jij leuk vindt, niets moet, alles mag! Houd er wel rekening mee dat je voor het onderste deel en het grootste deel het beste een wat dikker lapje kunt nemen, dan is de haarstrik wat steviger.

Haarstrikken maken van imitatieleer tutorialHaarstrikken maken van imitatieleer tutorialHaarstrikken maken van imitatieleer tutorial
Draai het lapje ondersteboven, leg het onderdeel van de mal erop en teken het onderdeel netjes langs de lijntjes af op het lapje. Knip het daarna zo nauwkeurig mogelijk af, probeer te knippen aan de binnenkant van het lijntje, zodat je het lijntje daarna niet meer ziet op het onderdeel.

Haarstrikken maken van imitatieleer tutorialHaarstrikken maken van imitatieleer tutorialHaarstrikken maken van imitatieleer tutorial
Als je alle onderdelen hebt uitgeknipt met de stofschaar kun je als je dit voor het eerst doet even kijken (zonder lijm te gebruiken, je kunt eventueel een paperclip gebruiken om het even vast te zetten als je dat wilt) hoe de onderdelen straks in elkaar gelijmd moeten worden. Zo voorkom je dat je fouten maakt.
Wil je meteen beginnen? Leg het grootste onderdeel plat neer, doe wat lijm in het midden en leg daar het onderste deel ondersteboven op en druk het goed vast. Je kunt dit het beste even 5-10 minuten laten drogen met een knijper erop. Dan zit het nog niet heel goed vast maar kun je wel verder. Gebruik je een lijmpistool dan doe je een druppel lijm erop, druk je het goed aan, even een paar seconden vasthouden en dan kun je weer verder met de volgende stap.

Haarstrikken maken van imitatieleer tutorialHaarstrikken maken van imitatieleer tutorialHaarstrikken maken van imitatieleer tutorial
Draai het geheel nu om. De goede kant van het onderste deel wijst nu naar boven. Nu kun je het kleine uiteinde van 1 kant vast gaan lijmen. Doe er een druppel lijm op en druk het goed vast. Daarna kun je de andere kant doen. Je kunt de uiteinden tegen elkaar aan plaatsen maar je kunt ze ook overlappen. Houd er wel rekening mee dat de rondingen netjes over elkaar heen vallen. Zet het geheel in het midden even vast met een knijper en laat het ong. 15 minuten drogen, tenzij je een lijmpistool gebruikt natuurlijk.

Haarstrikken maken van imitatieleer tutorialHaarstrikken maken van imitatie leer tutorialHaarstrikken maken van pu leer tutorial
Doe nu een druppel lijm op het midden en leg het volgende onderdeel ondersteboven erop en druk het goed aan. Laat het ong. 15minuten zo drogen, liefst met een knijper erop. Daarna kun je de kleine uiteinden vastlijmen aan beide kanten. Als alles op zijn plek zit kun je een knijper op het geheel doen en dan kun je het weer ong. 15 minuten laten drogen. Als je denkt dat 15 minuten niet lang genoeg is kun je het uiteraard langer laten drogen. Zit het nog niet goed vast dan heb je wellicht iets te weinig lijm gebruikt.

Haarstrikken maken van imitatieleer tutorialHaarstrikken maken van imitatieleer tutorialHaarstrikken maken van imitatieleer tutorialHaarstrikken maken van imitatieleer tutorialHaarstrikken maken van imitatieleer tutorialHaarstrikken maken van imitatieleer tutorial
Doe een druppel lijm op het midden van de strik en druk daar het bandje op. Druk het goed aan en draai de strik om. Lijm nu eerst het ene uiteinde vast en daarna het andere uiteinde daaroverheen. Doe er een knijper op en laat het minstens 12 uur goed drogen. Je kunt eventueel een viltrondje op de voorkant doen zodat je later niet de afdruk van de knijper ziet.
Wil je de pu leren strik liever meteen op een alligator clip? Lijm eerst het bandje op de bovenkant, doe dan wat lijm op de alligator clip en lijm de strik daarop. Dan lijm je de uiteinden van het bandje over de alligator clip (even openklippen natuurlijk) zodat het netjes afgewerkt is. Hier zullen we later nog een andere tutorial voor maken.

Haarstrikken maken van imitatieleer tutorial
Zo! Je zelfgemaakte haarstrik is klaar! Tevreden? Of denk je dat je nog wat moet oefenen? Dat is prima, toch? De eerste pannenkoek is ook niet altijd de beste... Ga er lekker mee aan de slag, blijf dingen uitproberen. Je zult zien dat je na een avondje freubelen al hele leuke strikken kunt maken. Mocht je toch nog vragen hebben dan kun je ons altijd een mailtje sturen of een WhatsApp-je. Of stel je vraag gewoon via de Chat!

Creatieve groetjes, 
Patricia

Bekijk hier alle strikken materialen
 


 


Bezig met laden...
Gütermann textiellijm HT2 30 gram
Gütermann textiellijm HT2 30 gram
(22)
€ 5,95
Prijs per stuk

Laatst bekeken producten