De juiste kleuren kiezen bij het maken van haaraccessoires en sieraden

De juiste kleuren kiezen bij het maken van haaraccessoires en sieraden

Welke kleuren kun je het beste gebruiken bij het maken van haaraccessoires en sieraden?

Je wilt graag zelf haarspeldjes maken. Maar welke kleuren kun je nu het beste met elkaar combineren? Het lijkt lastig, maar eigenlijk is er maar één antwoord mogelijk op die vraag: Alles kan! En alles mag... Smaken verschillen en iedereen kijkt anders tegen kleuren en kleurcombinaties aan. Het is alleen wel zo, dat bepaalde kleuren echt supergoed knallen in combinatie. En daar kun je gebruik van maken om jouw haaraccessoires eruit te laten springen. De meest gedurfde kleurcombinaties zijn vaak degene die het meest opvallen. Dit kun je het beste bekijken met een kleurencirkel.

Wat is een kleurencirkel en hoe kun je er gebruik van maken?

De kleurencirkel bestaat onder andere uit de 3 primaire kleuren (rood, geel, blauw). Deze kleuren worden vaak gebruikt door speelgoedfabrikanten omdat dit de eerste kleuren zijn die een baby gaat onderscheiden (dat begint bij rood, dan geel/groen en dan blauw). Daarna volgen de andere kleuren. Naast de primaire kleuren bevat de kleurencirkel ook de secundaire kleuren (oranje, groen, paars). De secundaire kleuren ontstaan als je de primaire kleuren mengt. Dus geel en blauw wordt groen, geel en rood oranje en rood en blauw wordt paars. In de kleurencirkel hieronder zie je dat ze er daardoor tussenin worden gezet en bijvoorbeeld geel en paars tegenover elkaar komen te staan in de cirkel. Deze kleuren versterken elkaar. Gebruik ze naast of bij elkaar en je krijgt een helder kleurcontrast. Geel met paars is bijvoorbeeld een heerlijk opvallende combinatie. Rood en groen wordt vaak gebruikt bij kerstdecoraties, dat geeft een lekker vrolijk resultaat.


Warme en koele kleuren

Zoals je wellicht al weet zijn er warme kleuren (van geel tot fuchsia) en koele kleuren (van groen tot paars). Deze kleuren kun je onderling goed met elkaar combineren, dus koele kleuren met koele kleuren. Of je kunt een warme kleur combineren met een koele kleur.

Kleurtinten en kleurenverloop

Iedere kleur kun je mengen met zwart, waardoor de kleur donkerder wordt, of mengen met wit, waardoor de kleur lichter wordt. Als je een haarstrik maakt met meerdere tinten roze bijvoorbeeld, dan krijg je een heel leuk effect. Vooral als je bijvoorbeeld de onderste laag donkerroze doet, en de volgende lagen naar boven steeds lichter. En de flatback is dan bijvoorbeeld wit of heel lichtroze. Dit kun je natuurlijk ook met haarspeldjes doen.

Pasteltinten

Door een kleur te mengen met veel wit krijg je pasteltinten. En die kun je vervolgens ook weer onderling combineren voor een mooi resultaat. Je kunt pasteltinten ook heel mooi combineren met wit, zilver en goud.


Thema’s en kinderkleding ter inspiratie

Stel, je wilt een Frozen haarspeldje maken. Download dan een foto van Frozen en bekijk de kleuren en materialen van bijvoorbeeld de jurk van Anna. Er zitten best veel kleuren in, hè? Magenta, kobaltblauw, lichtblauw of aqua, zwart, goud. Als je deze kleuren bij elkaar zoekt in je materialen voorraad zul je zien dat je al aardig op weg gaat in de richting van een leuk haarspeldje bijpassend bij dit thema. Ook als je een leuk jurkje voor je dochter op het oog hebt en daarin zitten bepaalde kleuren dan kun je die materialen gebruiken. Gewoon combineren met elkaar, zoals in de kinderkleding ook wordt gedaan. De gekste kleurcombinaties worden daarin gebruikt, en kinderen vinden het alleen maar superleuk, de meeste kinderen houden van kleur!
 

Neem iets als uitgangspunt om te combineren

Neem bijvoorbeeld een applicatie met 2 kleuren als uitgangspunt.
 

Tip: Maak je materialen op!

Heb je veel materialen liggen waarvan je niet weet hoe je het kunt combineren? Zonde natuurlijk. Zeker als je haarspeldjes verkoopt, is het echt aan te bevelen om zoveel mogelijk van je materialen te gebruiken. Je kunt het bedrag wat je hebt uitgegeven dan weer terug verdienen. Dat lukt natuurlijk niet als je al je materialen in de kast laat liggen. Doe eens het volgende: Leg alles bij elkaar op een hoop. En ga dan op zoek naar de leukste combinaties. Leg verschillende onderdelen op elkaar en kijk of het leuk staat. Doe dit totdat je materialen op zijn. Eventueel kun je nog een beetje wisselen totdat je denkt: Zo ga ik het doen. Waarschijnlijk heb je dan nog steeds materialen over waar je geen leuke combinatie mee kunt maken. Daarvoor kun je dan het beste wat materialen bij bestellen zodat je wel tot een leuke combinatie komt en je ook die onderdelen kunt gebruiken.
 

Combineren met andere materialen

En kijk ook eens naar andere materialen. Je kunt soms materialen die eigenlijk ergens anders voor bedoeld zijn (zoals bijvoorbeeld deze veters en bedeltjes) heel goed gebruiken, je krijgt daardoor een verrassend resultaat. Zie hieronder wat voorbeeldjes.Dus... pak al je materialen erbij, leg ze allemaal op je werktafel en ga lekker combineren. De ene combinatie zal wat leuker zijn dan de andere, maar blijf net zo lang combinaties maken tot je tevreden bent. In het begin is het even wennen maar het komt vanzelf goed, het is gewoon een kwestie van doen en dan krijg je vanzelf inzicht.

  Patricia     24-11-2019 08:53     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.